Υγεία: ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία

Η πρόταση να δημιουργηθούν “ιδιωτικές” πτέρυγες νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία συζητήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων του δημοσίου.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος υγείας στην Ελλάδα – και κατ’ επέκταση ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης – συζητήθηκαν στο τρίτο ετήσιο ασφαλιστικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη ενότητα* του Συνεδρίου αφορούσε τη σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση του κόσμου σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία κρατικών νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία

Η πρόταση που συζητήθηκε, είναι να δημιουργηθούν ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες να υποστηρίζονται μεν από την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά να κοστίζουν λιγότερο από τη νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι, η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, για τις οποίες δίνει τη δυνατότητα η ιδιωτική ασφάλιση, θα μπορούσε να “ανοίξει” προς το ευρύ κοινό με χαμηλότερη χρέωση από αυτή των ιδιωτικών κλινικών.

Μια τέτοια πτέρυγα θα απευθύνεται σε αυτούς που έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, που έχουν φτιάξει οι ασφαλιστικές για αυτό το σκοπό – ειδικά ασφαλιστικά πακέτα δηλαδή, για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, την οποία ενδεχομένως δεν μπορούν να καλύψουν τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια, θα αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες ή ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Η ιδιωτική ασφάλιση θα ήταν ευτυχής εάν υπήρχε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις δημόσιες κλινικές και τους δημόσιους φορείς ειπώθηκε στο Συνέδριο και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι μόνο θετικό για όλες τις πλευρές.

Την παραπάνω άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα επισημαίνοντας πως ιδιωτικός και δημόσιος τομέας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα παρά μόνο να αλληλοσυμπληρωθούν προς όφελος πρωτίστως των πολιτών.

https://www.nextdeal.gr/