“ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ”

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιό είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό σου στοιχείο;  Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι το σπίτι, το αυτοκίνητο ή ακόμα και οι αποταμιεύσεις είναι τα μεγαλύτερα σε αξία περιουσιακά του στοιχεία.  Η απάντηση όμως είναι ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό σου στοιχείο είναι η ικανότητά σου να παράγεις εισόδημα.

Αντικειμενικά το μεγαλύτερο σε οικονομική αξία αγαθό μας είναι το συνολικό εισόδημα που παράγουμε στην διάρκεια των ετών που εργαζόμαστε. Συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι σε θέση να παράγεις εισόδημα για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου εξασφαλίζοντας την ποιότητα του βιοτικού σου επιπέδου.

Τα επιδόματα ασθενείας που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χαμηλότερα από το πραγματικό σου μισθό και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα βασικά έξοδα του σπιτιού σου.

Το πρόγραμμα Απώλεια Εισοδήματος, είτε από ασθένεια, είτε από ατύχημα, είναι ένα πρόγραμμα, ακρογωνιαίος λίθος για τον οικογενειάρχη που αποτελεί το βασικό πορτοφόλι του σπιτιού και είναι ο άνθρωπος που μοχθεί καθημερινά για το επιούσιο.

Απευθύνεται στον Οδηγό, στον Διανομέα, στον Εκπαιδευτικό, στον Οικοδόμο, στον Εμποροϋπάλληλο, στο Στέλεχος, στον Εργάτη, στον Ηθοποιό, στην Ηλεκτροσυγκολλητή, στον Υδραυλικό, στον Μηχανικό, στον Κομμωτή, στο Λογιστή, στον Νοσηλευτή, στον Οδοντίατρο, στον Σιδηρουργό, στον Υπάλληλο Γραφείου, στον Φανοποιό, στον Χειριστή Μηχανημάτων και γενικά σε όλους όσους εργάζονται.

Το ποσό της απώλειας εισοδήματος που αγοράζεις προσδιορίζεται από τα απαιτούμενα έξοδα διαβίωσης που χρειάζεσαι ανά μήνα μείον τα έσοδα που έχεις από π.χ. επιδόματα Ασφαλιστικών Ταμείων, εισοδήματα από ενοίκια κλπ.

Παράδειγμα:

Έστω Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 1.200 Ευρώ και μηνιαία έξοδα 1.000 Εύρω. Κατόπιν ασθένειας κρίνεται ανίκανος να εργαστεί για 3 συνεχόμενους μήνες. Αρχικά για να επιδοτηθεί ο ασφαλισμένος λόγω ασθένειας από το ΙΚΑ πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 120 ημέρες εργασίας το προηγούμενο έτος ή 120 ημέρες εργασίας το τελευταίο 15μηνο αφαιρουμένων όμως σε αυτή τη περίπτωση των τριών πρώτων μηνών από την αναγγελία της πάθησης. Αν πρόκειται για νεοπροσλαμβανόμενο απαιτείται να έχει κλείσει και 10 ημέρες στον εργοδότη. Σε περίπτωση που δεν πληροί τις προϋποθέσεις δεν λαμβάνει επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ και δεν έχει εισοδήματα. Επίσης στην περίπτωση που ο μισθωτός αδυνατεί λόγω υγείας να προσέλθει στο ΙΚΑ και οι συγγενείς του δεν γνωρίζουν τα διαδικαστικά ώστε να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον αρμόδιο φορέα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τότε ακόμα και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις το επίδομα ασθενείας δεν δίνεται και το διάστημα απουσίας από την εργασία θεωρείται κανονική άδεια εργασίας.

Ας υποθέσουμε στο παράδειγμά μας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και ο μισθωτός λαμβάνει επίδομα ασθενείας, τότε:

Για τις 3 πρώτες ημέρες θα πληρωθεί μόνο από τον εργοδότη και θα λάβει το μισό του ημερομισθίου του δηλαδή 72 Ευρώ και για τις 3 ημέρες.

Για τις επόμενες 22 ημέρες θα λάβει επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ 382 Ευρώ και τη διαφορά μέχρι τη συμπλήρωση των 1.128 Ευρώ, δηλ 746 Ευρώ θα τα λάβει από τον εργοδότη.

Αυτό σημαίνει ότι ο μισθωτός θα μπορέσει αθροίζοντας τις απολαβές του από τον εργοδότη του και το ΙΚΑ να καλύψει τα μηνιαία του έξοδα για τον πρώτο μήνα.

Από τον δεύτερο όμως μήνα και μετά ο εργοδότης παύει να έχει την υποχρέωση πληρωμής του εργαζομένου και ο Μισθωτός λαμβάνει μόνο το επίδομα Ασθενείας από το ΙΚΑ περίπου 550 Ευρώ το μήνα. Συνεπώς θα αδυνατεί να καλύψει όλα τα μηνιαία του σταθερά έξοδα συν τα έξοδα της ασθένειάς του που πολύ πιθανόν να είναι υψηλά.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε περιπτώσεις Μισθωτών που δικαιούνται επίδομα ασθενείας και μπορούν με αυτό να καλύψουν μέρος των εξόδων οπότε έχουν και την πολυτέλεια να αγοράσουν μικρότερο ποσό απώλειας εισοδήματος. Αναρωτιέστε όμως τί γίνεται στην περίπτωση των Ελεύθερων Επαγγελματιών; Πως θα καλύψουν τα μηνιαία οικογενειακά τους έξοδα σε περίπτωση μιας βραχυχρόνιας ή ακόμα χειρότερα μιας μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία τους λόγω ασθένειας ή ατυχήματος;

Το πρόγραμμα Απώλειας Εισοδήματος το οποίο μπορείς να διαμορφώσεις μόνος σου με βάσει τις δικές σου ανάγκες, τις δικές σου οικονομικές δυνατότητες είναι η σανίδα σωτηρίας σου την δύσκολη στιγμή και θα σου εξασφαλίσει τα έξοδα του supermarket, των φροντιστηρίων των παιδιών σου, του στεγαστικού σου δανείου, των λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.λ.π. με maximum διάρκεια απόδοσης τα 2 έτη.

Η έναρξη της πληρωμής σου μπορεί να είναι την 1η ημέρα, την 7η ημέρα ή την 31η ημέρα ανάλογα με το επάγγελμά σου και τις προσωπικές σου ανάγκες

Η επιλογή της ημέρας έναρξης και το ποσό που θα επιλέξεις να λαμβάνεις μηνιαίως θα διαμορφώσουν το ασφάλιστρο.